The Prayer Boat (Ierland) werd opgericht 1987. De naam ontleent de band aan het Indisch festival waar jaarlijks miljoenen mensen wierookkaarsen branden en op kleine rieten bootjes (‘prayer boats’) langs de rivier de Ganges varen om hun wensen en gebeden uit te laten komen.
Leadzanger Emmett Tinley is het muzikale brein achter de band. In 1989 stuurt hij een demo naar platenmaatschappij RCA. In 1990 komt het debuutalbum Oceanic Feeling uit. Lovende kritieken ten spijt brengt de plaat niet het succes waarop de band en het label hebben gehoopt. Het blijft een aantal jaren stil rondom Tinley cs. In 1994 vestigt de band zich in Glasgow, waar ze werd getekend door Almo Sounds. Almo releast twee singles, Dark Green en Saved die in Ierland beide de top 20 halen. In 1995 speelt The Prayer Boat op Glastonbury, hun voorlopige live-hoogtepunt. De band kan het succes waardoor ze wordt overdonderd niet vasthouden, en trekt zich enige tijd terug van de podia. 
Emmett Tinley vertrekt naar de Verenigde Staten om inspiratie op te doen en zich volledig te kunnen wijden aan een nieuwe plaat die in 1999 verschijnt op het  Setanta-label in de UK en Ierland en in 2001 op Atlantic in de US. Polichinelle ontvangt grote loftuitingen, vooral vanwege de kracht van de stem van Emmett Tinley en de intense teksten. De lijst recensies is unaniem lovend en The Prayer Boat lijkt een rooskleurige toekomst nabij.

De band ontpopt zich bij een kleine groep muziekliefhebbers en critici tot een ware cultformatie. Ondanks dat breekt de band niet door naar het grote publiek en last Tinley een break in.  
Hij vervolgt zijn weg naar New York. Als soloartiest brengt hij in 2005 de cd Attic Faith uit. Viktor van Vugt (o.m. Nick Cave, PJ Harvey) produceert het album, dat wederom uitmuntende recensies kreeg. ‘Beautifully crafted’, ‘truly sublime’ and ‘like hot chocolate on a winter’s day`. Attic Faith komt binnen op plaats 28 in de Ierse charts en wordt genomineerd voor de Choice Music Prize (the Irish Mercury Prize) voor Beste Ierse Album van 2005.

Als een ware troubadour woont Emmett een aantal jaren in Amsterdam, om vervolgens in Denemarken neer te strijken waar zijn (inmiddels) vrouw vandaan komt. 

2009. In Ierland wordt op het Independent-label de 10-jarig-jubileumversie van Polichinelle uitgebracht. En dat is voor het net opgerichte Mass Market Recordings uit Den Haag reden om de plaat ook in de Benelux opnieuw onder de aandacht te brengen, in een speciale editie met vijf extra bonus tracks. En net als de eerste keer wordt ook nu Polichinelle weer uitstekend ontvangen.

In mei en augustus 2010 heeft Emmett Tinley in Los Angeles zijn tweede soloplaat opgenomen die Mass Market Recordings samen met V2 Records Beneluxwereldwijd uitbrengt. Productiewas in handen van Robert Shahnazarian Jr die werkte met The Killers, David Crosby/Graham Nash, John Legend, Kelly Clarkson, Snow Patrol en Silver Sun Pickups.
De Benelux-release is op 24 oktober 2011, gevolgd door een tour in november.

www.emmetttinley.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *